Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
35 min.

Aromatyczne, szybkie i sycące danie, które na pewno posmakuje całej rodzinie – pieczona pierś z kurczaka z oliwkami.

Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki tymianku
  • 1 szklanka zielonych oliwek

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i ułożyć na blaszce.

3Skropić oliwą i sokiem z 1/2 cytryny. Drugą połowę cytryny pokroić w plasterki i ułożyć na filetach. Posypać solą, pieprzem i tymiankiem.

4Piec przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia dodać pokrojone w plasterki oliwki.

Porcja dla:

4 osób