Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Aromatyczne, szybkie i sycące danie, które na pewno posmakuje całej rodzinie – pieczona pierś z kurczaka z oliwkami.
Składniki:
- 600 g filetu z kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki tymianku
- 1 szklanka zielonych oliwek
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i ułożyć na blaszce.
3Skropić oliwą i sokiem z 1/2 cytryny. Drugą połowę cytryny pokroić w plasterki i ułożyć na filetach. Posypać solą, pieprzem i tymiankiem.
4Piec przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia dodać pokrojone w plasterki oliwki.
Porcja dla:
4 osób