10 min.
25 min.
65 min.
Niecodzienny sposób na podanie filetów z kurczaka. Zapiekane z suszonymi śliwkami, przykryte serem i boczkiem.
Składniki:
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa do kurczaka do smaku
Przygotowanie:
1W miseczce rozgnieść kostkę rosołową i wymieszać z papryką, oliwą i przyprawą do kurczaka tak, aby powstała gęsta masa.
2Filety delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na 30 minut (im dłużej, tym lepiej).
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę lekko natłuścić oliwą.
4Kotlety upiec na grillu lub usmażyć na patelni bez tłuszczu, aby się z wierzchu przyrumieniły, a mięso w środku nie było surowe.
5Śliwki pokroić w drobną kosteczkę (jeśli są twarde, namoczyć wcześniej w gorącej wodzie).
6Kotlety ułożyć na przygotowanej blaszce. Na każdy położyć warstwę śliwek, przykryć plasterkami sera, a na wierzch ułożyć po 2 plasterki boczku lub szynki.
7Piec przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści.
8Podawać z młodymi ziemniakami, które można najpierw podgotować a później upiec razem z kotletami.
Porcja dla:
4 osób