Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Jeśli lubisz ciekawe dania, ale nie znosisz długiego stania w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie! Filety z kurczaka są duszone w winie z dodatkiem suszonych śliwek – pycha!

Składniki:

  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 300 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 gałązka tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Śliwki zalać winem. Podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund.

2Filety z kurczaka przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem. Obtoczyć w mące i zrumienić na patelni na średnim ogniu, smażąc na rozgrzanej oliwie po 5 minut z każdej strony. Wyjąć kotlety z patelni.

3Na patelnię dodać wino ze śliwkami, tymianek, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu przez 5 minut.

4Dodać z powrotem kurczaka i wyłączyć ogień.

Porcja dla:

2 osób