Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Jeśli lubisz ciekawe dania, ale nie znosisz długiego stania w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie! Filety z kurczaka są duszone w winie z dodatkiem suszonych śliwek – pycha!
Składniki:
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 1 szklanka czerwonego wina
- 300 g filetów z piersi kurczaka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 1 gałązka tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Śliwki zalać winem. Podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund.
2Filety z kurczaka przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem. Obtoczyć w mące i zrumienić na patelni na średnim ogniu, smażąc na rozgrzanej oliwie po 5 minut z każdej strony. Wyjąć kotlety z patelni.
3Na patelnię dodać wino ze śliwkami, tymianek, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu przez 5 minut.
4Dodać z powrotem kurczaka i wyłączyć ogień.
Porcja dla:
2 osób