10 min.
45 min.
175 min.
Bardzo pyszne i wykwintne danie. Soczysta pieczona kaczka w duszonych kurkach. Najlepiej podawać ze świeżym zielonym warzywem – fasolką, brukselką lub cukinią…
Składniki:
- 600 g piersi z kaczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól do smaku
- 1/2 szklanki białego wina
Przygotowanie:
1Piersi kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce oliwę wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszaniną natrzeć mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
3Piersi z kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem i piec przez 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie.
4Kurki umyć i osuszyć. Cebulę drobno posiekać.
5Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, dodać kurki i smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając. Podlać 1/2 szklanki wody, dodać sól i pieprz, dusić przez 15 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodą.
6Upieczone mięso przełożyć na talerz, a na wierzch nałożyć kurki.
Porcja dla:
4 osób