Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
175 min.

Bardzo pyszne i wykwintne danie. Soczysta pieczona kaczka w duszonych kurkach. Najlepiej podawać ze świeżym zielonym warzywem – fasolką, brukselką lub cukinią…

Składniki:

  • 600 g piersi z kaczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • 1/2 szklanki białego wina

Przygotowanie:

1Piersi kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce oliwę wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszaniną natrzeć mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

2Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

3Piersi z kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem i piec przez 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie.

4Kurki umyć i osuszyć. Cebulę drobno posiekać.

5Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, dodać kurki i smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając. Podlać 1/2 szklanki wody, dodać sól i pieprz, dusić przez 15 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodą.

6Upieczone mięso przełożyć na talerz, a na wierzch nałożyć kurki.

Porcja dla:

4 osób