Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
1475 min.

Bardzo proste ale wykwintne w smaku danie – smażona pierś z kurczaka ze śliwkami kalifornijskimi i czerwonym winem.

Składniki:

  • 5 filetów z kurczaka
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4 łyżki oleju
  • 5-7 śliwek kalifornijskich, pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, posiekana
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

1Filety opłukać, osuszyć i posypać ziołami, polać oliwą i wstawić do lodówki na 24 godziny.

2Filety usmażyć na oleju z obu stron na rumiano. Dodać śliwki i cebulę, podlać winem i dusić przez 15 minut, aż mięso będzie gotowe.

3Filety przełożyć na półmisek, a sos zagęścić mąką. Polać kurczaka i podawać.

Porcja dla:

4 osób