Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
1475 min.
1475 min.
Bardzo proste ale wykwintne w smaku danie – smażona pierś z kurczaka ze śliwkami kalifornijskimi i czerwonym winem.
Składniki:
- 5 filetów z kurczaka
- 4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 szklanki oliwy
- 4 łyżki oleju
- 5-7 śliwek kalifornijskich, pokrojonych w plasterki
- 1 cebula, posiekana
- 1/4 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
1Filety opłukać, osuszyć i posypać ziołami, polać oliwą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
2Filety usmażyć na oleju z obu stron na rumiano. Dodać śliwki i cebulę, podlać winem i dusić przez 15 minut, aż mięso będzie gotowe.
3Filety przełożyć na półmisek, a sos zagęścić mąką. Polać kurczaka i podawać.
Porcja dla:
4 osób