10 min.
09 min.
19 min.
Bazylia i kolendra nadają smak chrupkim, lekko obsmażonym warzywom i krążkom kalmarów doprawionym chili. To danie stanie się zapewne jednym z waszych ulubionych.
Składniki:
- 300 g kalmarów, pokrojonych w krążki
- ¼ –½ łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 250 g groszku cukrowego
- 50 g świeżego imbiru, obranego i posiekanego
- 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
Przygotowanie:
1Włożyć krążki kalmarów do miski. Posypać chili i mieloną kolendrą. Starannie wymieszać i odstawić.
2Rozgrzać łyżkę oleju w woku lub na dużej patelni. Wrzucić groszek cukrowy i smażyć przez minutę, cały czas energicznie mieszając, aż nabierze intensywnie zielonego koloru. Dodać imbir, czosnek, seler naciowy i paseczki papryki. Doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez 3–4 minuty. Zestawić z palnika. Dodać listki bazylii i kolendry oraz cebulę dymkę. Wymieszać, rozdzielić warzywa na 4 głębokie talerze lub miseczki.
3Rozgrzać resztę oleju w woku lub na patelni. Smażyć kalmary przez 2 minuty, cały czas mieszając, aż zrobią się jędrne. Nie smażyć zbyt długo, żeby nie zrobiły się gumowate. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć na usmażonych warzywach. Wlać do woka lub na patelnię sherry i podgrzewać na dużym ogniu minutę, zeskrobać z dna to, co do niego przywarło. Polać sosem warzywa i kalmary. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób