Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Niech wasze podniebienia odlecą na ognistych skrzydłach – łatwe, pikantne skrzydełka Buffalo!
Składniki:
- 1 l oleju roślinnego do głębokiego smażenia
- 24 skrzydełka z kurczaka (odciąć końcówki i przeciąć skrzydełka na pół w zgięciu)
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka octu
- 5 łyżek ostrego sosu chili
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W dużej patelni lub frytownicy rozgrzać olej do temperatury 190°C. Smażyć skrzydełka kurczaka w oleju około 10 minut. Wyjąć skrzydełka z patelni lub frytownicy i odsączyć na papierowym ręczniku.
2Na dużej patelni roztopić masło. Dodać ocet i ostry sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać usmażone skrzydełka kurczaka i mieszać, podsmażając na małym ogniu, by się dobrze pokryły przyprawami. Im dłużej skrzydełka będą w sosie, tym będą ostrzejsze. Podawać ciepłe.
Porcja dla:
8 osób