Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Niech wasze podniebienia odlecą na ognistych skrzydłach – łatwe, pikantne skrzydełka Buffalo!

Składniki:

  • 1 l oleju roślinnego do głębokiego smażenia
  • 24 skrzydełka z kurczaka (odciąć końcówki i przeciąć skrzydełka na pół w zgięciu)
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka octu
  • 5 łyżek ostrego sosu chili
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W dużej patelni lub frytownicy rozgrzać olej do temperatury 190°C. Smażyć skrzydełka kurczaka w oleju około 10 minut. Wyjąć skrzydełka z patelni lub frytownicy i odsączyć na papierowym ręczniku.

2Na dużej patelni roztopić masło. Dodać ocet i ostry sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać usmażone skrzydełka kurczaka i mieszać, podsmażając na małym ogniu, by się dobrze pokryły przyprawami. Im dłużej skrzydełka będą w sosie, tym będą ostrzejsze. Podawać ciepłe.

Porcja dla:

8 osób