Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Niezwykłe połączeni smaków kuchni tajskiej i chińskiej w skrzydełkach tak pysznych, że palce lizać! Zwłaszcza dla miłośników pikantnych dań. Idealne jako przystawka lub na obiad, jeśli podać je z sałatką i frytkami.
Składniki:
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 2 łodyżki trawy cytrynowej, drobno posiekane
- 1 gwiazdka anyżku
- 3 goździki
- 1 łyżka kurkumy
- 2 łyżki wina Shaoxing
- 6 skrzydełek kurczaka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Trawę cytrynową wraz z szalotką i przyprawami włożyć do moździerza i rozgnieść na gładką pastę.
2Ponacinać skrzydełka ostrym nożem, a następnie natrzeć je pastą z trawy cytrynowej i winem.
3Odstawić skrzydełka do lodówki na 30 minut aby się zamarynowały.
4Ostrożnie włożyć skrzydełka do patelni z dobrze rozgrzanym olejem i smażyć przez 30 minut z obydwu stron.
5Podawać z sałatką lub ze smażonym ryżem.
Porcja dla:
2 osób