Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
100 min.

Niezwykłe połączeni smaków kuchni tajskiej i chińskiej w skrzydełkach tak pysznych, że palce lizać! Zwłaszcza dla miłośników pikantnych dań. Idealne jako przystawka lub na obiad, jeśli podać je z sałatką i frytkami.

Składniki:

  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej, drobno posiekane
  • 1 gwiazdka anyżku
  • 3 goździki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżki wina Shaoxing
  • 6 skrzydełek kurczaka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Trawę cytrynową wraz z szalotką i przyprawami włożyć do moździerza i rozgnieść na gładką pastę.

2Ponacinać skrzydełka ostrym nożem, a następnie natrzeć je pastą z trawy cytrynowej i winem.

3Odstawić skrzydełka do lodówki na 30 minut aby się zamarynowały.

4Ostrożnie włożyć skrzydełka do patelni z dobrze rozgrzanym olejem i smażyć przez 30 minut z obydwu stron.

5Podawać z sałatką lub ze smażonym ryżem.

Porcja dla:

2 osób