Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Owoc kiwi nadaje tym szybko przyrządzanym szaszłykom słodko-kwaśny smak, a jego sok zawiera enzym, który zmiękcza mięso. Podawać z naleśnikami albo chlebkiem pitta oraz z tzatzikami.

Składniki:

  • 600 g udźca jagnięcego bez kości, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
  • 1 dojrzałe kiwi
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżka świeżego imbiru, startego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, utłuczonych
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 małe cebule, każda pokrojona na 8 cząstek
  • 1 limonka, pokrojona na cząstki

Przygotowanie:

1Włożyć mięso do miski. Obrać kiwi, posiekać i utrzeć na purée. Dodać czosnek, imbir i przyprawy. Obtoczyć mięso w marynacie. Przykryć i odstawić na 5 minut.

2Mocno rozgrzać grill. Nabić kawałki mięsa na 4 długie metalowe szpadki, na przemian z cząstkami cebuli. Polać resztą marynaty i posypać odrobiną soli i pieprzu.

3Piec szaszłyki przez 8–10 minut, obracając je od czasu do czasu, aż się przyrumienią i będą równomiernie upieczone. Nabić na oba końce każdej szpadki po cząstce cytryny i podawać.

Porcja dla:

4 osób