Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Owoc kiwi nadaje tym szybko przyrządzanym szaszłykom słodko-kwaśny smak, a jego sok zawiera enzym, który zmiękcza mięso. Podawać z naleśnikami albo chlebkiem pitta oraz z tzatzikami.
Składniki:
- 600 g udźca jagnięcego bez kości, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
- 1 dojrzałe kiwi
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżka świeżego imbiru, startego
- 1 łyżeczka nasion kolendry, utłuczonych
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 małe cebule, każda pokrojona na 8 cząstek
- 1 limonka, pokrojona na cząstki
Przygotowanie:
1Włożyć mięso do miski. Obrać kiwi, posiekać i utrzeć na purée. Dodać czosnek, imbir i przyprawy. Obtoczyć mięso w marynacie. Przykryć i odstawić na 5 minut.
2Mocno rozgrzać grill. Nabić kawałki mięsa na 4 długie metalowe szpadki, na przemian z cząstkami cebuli. Polać resztą marynaty i posypać odrobiną soli i pieprzu.
3Piec szaszłyki przez 8–10 minut, obracając je od czasu do czasu, aż się przyrumienią i będą równomiernie upieczone. Nabić na oba końce każdej szpadki po cząstce cytryny i podawać.
Porcja dla:
4 osób