Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
135 min.

Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów. Moim ulubionym daniem są jednak placki ziemniaczane z pysznym pikantnym gulaszem z dodatkiem pieczarek i papryki.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 2 łyżki mąki (do obtoczenia mięsa)
  • 4 łyżki oleju
  • 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-1,5 l. wody lub wywaru warzywnego
  • 200-250 g pieczarek
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Mięso opłukać, oczyścić, pokroić w kostkę i oprószyć mąką.

2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć podsmażone mięso do dużego rondla.

3Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do mięsa.

4Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać i zalać wodą lub bulionem warzywnym (wody powinno być tyle aby przykryć mięso). Wszystko dusić pod przykryciem przez 30 minut.

5Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry, smażyć na patelni aż odparuje z nich woda.

6Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Marchewkę obrać i pokroić w talarki.

7Po 30 minutach duszenia mięsa dodać do niego przygotowane wcześniej warzywa (bez marchewki), koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą w proszku i paprykę słodką. Dusić przez kolejne 40-45 minut. 10 minut przed końcem duszenia gulaszu dodać marchewkę. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

8W czasie duszenia gulaszu przygotować placki ziemniaczane. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

9Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, doprawić do smaku solą i pieprzem.

10Masę ziemniaczaną wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać olej i układać masę ziemniaczaną (3-4 łyżki na jeden placek). Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony na rumiany kolor.

11Aby placki nie traciły ciepła trzymać je piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 50 stopni C.

12Na talerzu ułożyć jeden placek, polać go warstwą gulaszu, przykryć drugim plackiem ziemniaczanym i polać odrobiną sosu. Udekorować kleksem śmietany.

Porcja dla:

6 osób