45 min.
90 min.
135 min.
Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów. Moim ulubionym daniem są jednak placki ziemniaczane z pysznym pikantnym gulaszem z dodatkiem pieczarek i papryki.
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
- 2 łyżki mąki (do obtoczenia mięsa)
- 4 łyżki oleju
- 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 1-1,5 l. wody lub wywaru warzywnego
- 200-250 g pieczarek
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 1 mała marchewka
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Mięso opłukać, oczyścić, pokroić w kostkę i oprószyć mąką.
2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć podsmażone mięso do dużego rondla.
3Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do mięsa.
4Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać i zalać wodą lub bulionem warzywnym (wody powinno być tyle aby przykryć mięso). Wszystko dusić pod przykryciem przez 30 minut.
5Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry, smażyć na patelni aż odparuje z nich woda.
6Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Marchewkę obrać i pokroić w talarki.
7Po 30 minutach duszenia mięsa dodać do niego przygotowane wcześniej warzywa (bez marchewki), koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą w proszku i paprykę słodką. Dusić przez kolejne 40-45 minut. 10 minut przed końcem duszenia gulaszu dodać marchewkę. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
8W czasie duszenia gulaszu przygotować placki ziemniaczane. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
9Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
10Masę ziemniaczaną wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać olej i układać masę ziemniaczaną (3-4 łyżki na jeden placek). Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony na rumiany kolor.
11Aby placki nie traciły ciepła trzymać je piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 50 stopni C.
12Na talerzu ułożyć jeden placek, polać go warstwą gulaszu, przykryć drugim plackiem ziemniaczanym i polać odrobiną sosu. Udekorować kleksem śmietany.
Porcja dla:
6 osób