Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
150 min.

Przepyszne placki ziemniaczane z cebulką, podawane z pikantnym sosem wołowym.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • olej

Przygotowanie:

1Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obrać i zmiksować na jednolitą masę. Odsączyć z wody (odstawiając na sitku na pół godziny).

2Z powstałej wody wydzielić powstały osad i dodać do masy wraz z mąką i jajkiem, doprawiając ją jednocześnie solą i pieprzem do smaku.

3Dobrze rozgrzać olej na patelni. Na całej patelni rozprowadzić masę (powinna być cienka). Smażyć aż się zarumieni po czym przełożyć ostrożnie na druga stronę.

4Gulasz: Wołowinę, pieczarki i cebulę pokroić.

5Rozgrzać kilka łyżek oleju. Mięso krótko podsmażyć na dużym ogniu, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody (mięso powinno być przykryte) dodać listki laurowe, ziele angielskie, dusić na wolnym ogniu 30-40 min.

6Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki i cebulę. Dołożyć do mięsa. Całość dusić ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

7Dodać przyprawy. Na sam koniec gulasz zagęścić 2 łyżkami mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Podawać z sosem Madziarów.

Porcja dla:

4 osób