Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Szybki i prosty sposób na polędwicę, którą dusimy w szybkowarze. To pyszne danie jednogarnkowe, a polędwica zawsze wychodzi miękka i delikatna.

Składniki:

  • 1,5 kg polędwicy wołowej
  • sól do smaku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku, posiekane

Przygotowanie:

1Mięso oprószyć solą z każdej strony i odstawić.

2W dużym szybkowarze rozgrzać oliwę. Dodać liście laurowe i smażyć przez minutę, a następnie dodać czosnek. Smażyć kilka minut, aż zacznie wydzielać silny aromat, a następnie wyjąc go z garnka wraz z liśćmi laurowymi i odłożyć.

3Do gorącej oliwy dodać mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony, od czasu do czasu odwracając. Wyjąc z garnka i odstawić.

4Dodać cebulę i smażyć aż się zeszli i będzie miękka. Dodać marchewkę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Dodać pomidory i smażyć kolejne 5 minut, stale mieszając.

5Dodać liście laurowe i czosnek (wcześniej wyjęte z garnka) oraz mięso. Dodać brandy i szklankę (ok. 200 ml) wody. Przykryć garnek i gotować ok. 30 minut od wytworzenia ciśnienia.

6Wypuścić parę, odkryć garnek i wyjąć mięso oraz liście laurowe. Za pomocą ręcznego blendera zmiksować zawartość na gładkie puree. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.

7Mięso odłożyć na 10 minut, a następnie pokroić w plasterki. Podawać z puree warzywnym.

Porcja dla:

6 osób