15 min.
50 min.
65 min.
Szybki i prosty sposób na polędwicę, którą dusimy w szybkowarze. To pyszne danie jednogarnkowe, a polędwica zawsze wychodzi miękka i delikatna.
Składniki:
- 1,5 kg polędwicy wołowej
- sól do smaku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku, posiekane
Przygotowanie:
1Mięso oprószyć solą z każdej strony i odstawić.
2W dużym szybkowarze rozgrzać oliwę. Dodać liście laurowe i smażyć przez minutę, a następnie dodać czosnek. Smażyć kilka minut, aż zacznie wydzielać silny aromat, a następnie wyjąc go z garnka wraz z liśćmi laurowymi i odłożyć.
3Do gorącej oliwy dodać mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony, od czasu do czasu odwracając. Wyjąc z garnka i odstawić.
4Dodać cebulę i smażyć aż się zeszli i będzie miękka. Dodać marchewkę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Dodać pomidory i smażyć kolejne 5 minut, stale mieszając.
5Dodać liście laurowe i czosnek (wcześniej wyjęte z garnka) oraz mięso. Dodać brandy i szklankę (ok. 200 ml) wody. Przykryć garnek i gotować ok. 30 minut od wytworzenia ciśnienia.
6Wypuścić parę, odkryć garnek i wyjąć mięso oraz liście laurowe. Za pomocą ręcznego blendera zmiksować zawartość na gładkie puree. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.
7Mięso odłożyć na 10 minut, a następnie pokroić w plasterki. Podawać z puree warzywnym.
Porcja dla:
6 osób