Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Przepis na roladę z polędwiczek wieprzowych nadziewanych szpinakiem i serem feta. Bardzo proste danie i zdrowe, bo bez niepotrzebnego tłuszczu. Soczyste i aromatyczne.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie:

1Polędwiczkę rozkroić wzdłuż (ale nie do końca) i lekko rozklepać, aby powstał płat o mniej więcej równej grubości.

2Wymieszać wszystkie składniki na marynatę i natrzeć nią mięso. Odstawić.

3W tym czasie przygotować farsz: rozmrozić szpinak i podgrzewać, aż dobrze odparuje. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić chili i pieprzem. Na koniec dodać pokrojony w kostkę ser feta i dobrze wymieszać. Odcisnąć nadmiar wody.

4Nakładać farsz na płat mięsa i zwijać w roladę. Końce rolady zawinąć do środka, żeby farsz nie wypłynął. Całość związać nicią kuchenną.

5Włożyć do garnka do gotowania na parze i gotować przez ok. 40 minut. Po ugotowaniu zdjąć nić kuchenną, pokroić w plastry i podawać.

Porcja dla:

2 osób