Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Prosty przepis na przepyszne polędwiczki wieprzowe z patelni, a następnie pieczone z czosnkiem pomidorami, rozmarynem i białym winem. Podawać z sałatką z sałaty i ziemniakami lub z ryżem.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 polędwiczki wieprzowe (po 340 g każda)
  • 2 pomidory (najlepiej śliwkowe), posiekane, bez pestek
  • 4 łyżki posiekanych zielonych oliwek
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6). W żeliwnej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu i zrumienić mięso z każdej strony.

2W misce wymieszać pomidory, oliwki, wino, rozmaryn i czosnek. Dodać do mięsa w patelni. Oprószyć solą i pieprzem.

3Włożyć patelnię do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, aż temperatura w środku mięsa osiągnie 72°C.

4Po upieczeniu wyjąć polędwicę z patelni, ale pozostawić w niej sos i pomidory. Postawić patelnię na średnim ogniu i mieszając, powoli dodawać śmietanę. Stale mieszając, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.

5Polędwicę pokroić w plasterki, polać sosem i podawać.

Porcja dla:

6 osób