15 min.
40 min.
55 min.
Prosty przepis na przepyszne polędwiczki wieprzowe z patelni, a następnie pieczone z czosnkiem pomidorami, rozmarynem i białym winem. Podawać z sałatką z sałaty i ziemniakami lub z ryżem.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 polędwiczki wieprzowe (po 340 g każda)
- 2 pomidory (najlepiej śliwkowe), posiekane, bez pestek
- 4 łyżki posiekanych zielonych oliwek
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6). W żeliwnej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu i zrumienić mięso z każdej strony.
2W misce wymieszać pomidory, oliwki, wino, rozmaryn i czosnek. Dodać do mięsa w patelni. Oprószyć solą i pieprzem.
3Włożyć patelnię do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, aż temperatura w środku mięsa osiągnie 72°C.
4Po upieczeniu wyjąć polędwicę z patelni, ale pozostawić w niej sos i pomidory. Postawić patelnię na średnim ogniu i mieszając, powoli dodawać śmietanę. Stale mieszając, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
5Polędwicę pokroić w plasterki, polać sosem i podawać.
Porcja dla:
6 osób