Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
12 min.
12 min.
Całkowity czas:
22 min.
22 min.
To przepyszny sposób na polędwiczki wieprzowe, który nie wymaga wcale wysiłku. Wystarczy dla czterech osób, albo dwóch bardzo głodnych 🙂
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa, pokrojona w plastry
- świeżo zmielony pieprz
- mąka do opanierowania
- olej roślinny do smażenia
- sól
Przygotowanie:
1Oprószyć mięso pieprzem, obtoczyć z obydwu stron w mące i strzepnąć jej nadmiar.
2Na patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć mięso przez ok. 12 minut, aż nie będzie już w środku surowe. Zdjąć z patelni i przełożyć w ciepłe miejsce.
3Wylać olej z patelni. Zielony pieprz zmiksować ze słodką i kwaśną śmietaną i wla�� to na patelnię. Gotować sos, aż zgęstnieje, a na koniec dodać whisky.
4Pokroić polędwiczkę na paski grubości palca, ułożyć na ciepłych talerzach i polać sosem.
Porcja dla:
2 osób