Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
22 min.

To przepyszny sposób na polędwiczki wieprzowe, który nie wymaga wcale wysiłku. Wystarczy dla czterech osób, albo dwóch bardzo głodnych 🙂

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa, pokrojona w plastry
  • świeżo zmielony pieprz
  • mąka do opanierowania
  • olej roślinny do smażenia
  • sól

Przygotowanie:

1Oprószyć mięso pieprzem, obtoczyć z obydwu stron w mące i strzepnąć jej nadmiar.

2Na patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć mięso przez ok. 12 minut, aż nie będzie już w środku surowe. Zdjąć z patelni i przełożyć w ciepłe miejsce.

3Wylać olej z patelni. Zielony pieprz zmiksować ze słodką i kwaśną śmietaną i wla�� to na patelnię. Gotować sos, aż zgęstnieje, a na koniec dodać whisky.

4Pokroić polędwiczkę na paski grubości palca, ułożyć na ciepłych talerzach i polać sosem.

Porcja dla:

2 osób