Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Delikatne polędwiczki wieprzowe z gruszkami i dodatkiem lekkiego, kremowego sosu estragonowego to danie główne świetne na proszoną kolację. Podawać z ryżem cytrynowym i gotowanymi na parze szparagami lub brokułami.

Składniki:

  • 15 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 dojrzałe gruszki, pokrojone wzdłuż w plasterki
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 2 polędwiczki wieprzowe (razem ok. 500 g), pokrojone w cienkie plasterki
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki świeżego estragonu, posiekanego
  • 4 łyżki śmietanki 18%

Przygotowanie:

1Roztopić na patelni połowę masła z dodatkiem ½ łyżki oliwy. Smażyć gruszki na dużym ogniu przez 5 minut, aż przyrumienią się ze wszystkich stron. Przełożyć z patelni na podgrzany talerz i przykryć.

2Dodać na patelnię resztę oliwy i masła. Wrzucić posiekane szalotki, wymieszać i smażyć przez 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.

3Zsunąć szalotki na bok patelni, wrzucić plasterki polędwiczki i smażyć przez 5–6 minut, aż przyrumienią się, przewrócić raz na drugą stronę.

4Wlać wino na patelnię, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1–2 minuty, by nieco odparowało. Dodać estragon i śmietankę. Gotować jeszcze przez minutę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać plasterki polędwicy z ułożonymi na nich gruszkami, polane sosem.

Porcja dla:

4 osób