05 min.
20 min.
25 min.
Delikatne polędwiczki wieprzowe z gruszkami i dodatkiem lekkiego, kremowego sosu estragonowego to danie główne świetne na proszoną kolację. Podawać z ryżem cytrynowym i gotowanymi na parze szparagami lub brokułami.
Składniki:
- 15 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 dojrzałe gruszki, pokrojone wzdłuż w plasterki
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 2 polędwiczki wieprzowe (razem ok. 500 g), pokrojone w cienkie plasterki
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki świeżego estragonu, posiekanego
- 4 łyżki śmietanki 18%
Przygotowanie:
1Roztopić na patelni połowę masła z dodatkiem ½ łyżki oliwy. Smażyć gruszki na dużym ogniu przez 5 minut, aż przyrumienią się ze wszystkich stron. Przełożyć z patelni na podgrzany talerz i przykryć.
2Dodać na patelnię resztę oliwy i masła. Wrzucić posiekane szalotki, wymieszać i smażyć przez 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
3Zsunąć szalotki na bok patelni, wrzucić plasterki polędwiczki i smażyć przez 5–6 minut, aż przyrumienią się, przewrócić raz na drugą stronę.
4Wlać wino na patelnię, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1–2 minuty, by nieco odparowało. Dodać estragon i śmietankę. Gotować jeszcze przez minutę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać plasterki polędwicy z ułożonymi na nich gruszkami, polane sosem.
Porcja dla:
4 osób