40 min.
40 min.
Pyszny przepis na polędwiczki z ziemniakami puree ze słodko-pikantnym kumkwatem w sosie miodowo-winnym.
Składniki:
- 750 g mączystych ziemniaków
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 400 g polędwiczek wieprzowych
- 1 cebula
- 125 g kumkwatów
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka płynnego miodu
Przygotowanie:
1Obrać ziemniaki, pokroić i gotować we wrzątku około 15 minut, aż zmiękną. Oczyścić fasolkę i włożyć ją do sitka do gotowania na parze. Wstawić sitko do garnka z ziemniakami na 10 minut przed końcem gotowania. Fasolka nie powinna być zbyt miękka.
2Pokroić polędwiczki w cienkie plastry. Posiekać drobno cebulę. Umyć kumkwaty i pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni. Smażyć plastry polędwiczki około minuty z każdej strony, aż się przyrumienią, zdjąć z patelni.
3Smażyć cebulę około 5 minut na tłuszczu, który pozostał na patelni. Wrzucić mięso i smażyć razem jeszcze 5 minut. Dodać kumkwaty i miód na kolejną minutę, a później musztardę, wino oraz wywar warzywny. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować i dusić na małym ogniu 3 minuty.
4Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Odlać i krótko odparować ziemniaki, rozgnieść je na purée, dodać mleko i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ułożyć na talerzach mięso, purée ziemniaczane, fasolkę i kumkwaty, polać sosem i podawać.
Porcja dla:
4 osób