Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
W sezonie na kurki to obowiązkowe danie na moim stole. Poza sezonem na grzyby leśne, pieczarki również się sprawdzają!
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 100 g kurek
- 250 ml śmietany 18%
- 1 kostka rosołowa
Przygotowanie:
1Polędwiczki opłukać i osuszyć. Pokroić w plastry, lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem.
2Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczki z obu stron. Dodać oczyszczone kurki, podlać odrobiną wody i podsmażyć, cały czas mieszając.
3Dodać śmietanę i kostkę rosołową, wymieszać. Dusić na małym ogniu przez 15 minut.
Porcja dla:
4 osób