Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Bardzo lubiłem polędwiczki z kurczaka w pewnej znanej sieci restauracji. Opracowałem więc przepis, według którego można je zrobić w domu i są tak samo dobre!
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 120 ml (1/2 szklanki) włoskiego sosu sałatkowego
- 1 łyżeczka soku ze świeżej limonki
- 1,5 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
1Kurczaka pokroić w cienkie paski i włożyć do naczynia o wymiarach 22×33 cm. W małej misce wymieszać sos sałatkowy z sokiem z limonki i miodem. Zalać tym mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
2Wyjąć kurczaka z marynaty, a marynatę wylać. Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu i obsmażyć paski kurczaka, aż się lekko zrumienią i usmażą (wydobywający się płyn będzie przejrzysty), 12 do 15 minut.
Porcja dla:
4 osób