Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
90 min.

Bardzo lubiłem polędwiczki z kurczaka w pewnej znanej sieci restauracji. Opracowałem więc przepis, według którego można je zrobić w domu i są tak samo dobre!

Składniki:

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 120 ml (1/2 szklanki) włoskiego sosu sałatkowego
  • 1 łyżeczka soku ze świeżej limonki
  • 1,5 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

1Kurczaka pokroić w cienkie paski i włożyć do naczynia o wymiarach 22×33 cm. W małej misce wymieszać sos sałatkowy z sokiem z limonki i miodem. Zalać tym mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

2Wyjąć kurczaka z marynaty, a marynatę wylać. Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu i obsmażyć paski kurczaka, aż się lekko zrumienią i usmażą (wydobywający się płyn będzie przejrzysty), 12 do 15 minut.

Porcja dla:

4 osób