Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
105 min.

Tradycyjny przepis na pyszne danie kuchni polskiej – farsz ryżowo-mięsny zawijany w liście kapuściane – czyli smakowite gołąbki.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 opakowanie (4×100 g) ryżu w saszetkach
  • 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 cebule, posiekane
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka maggi
  • 1 kostka rosołowa

Przygotowanie:

1Kapustę gotować przez około 15 minut, tak, aby cała była zanurzona w wodzie. Odcedzić i delikatnie oddzielić liście.

2Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Gorący wymieszać z mięsem.

3Na oleju podsmażyć cebulę i dodać do ryżu z mięsem, doprawić solą, pieprzem i maggi. Dobrze wymieszać.

4Na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki. Układać je ciasno w garnku. W szklance wrzątku rozpuścić kostkę rosołową i zalać gołąbki. Przykryć i dusić przez około 20 minut, jeśli kapusta jest młoda. Jeśli kapusta jest zimowa należy gotować przez około godzinę.

Porcja dla:

8 osób