Czas przygotowania:
60 min.
60 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
105 min.
105 min.
Tradycyjny przepis na pyszne danie kuchni polskiej – farsz ryżowo-mięsny zawijany w liście kapuściane – czyli smakowite gołąbki.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 opakowanie (4×100 g) ryżu w saszetkach
- 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 cebule, posiekane
- 3 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka maggi
- 1 kostka rosołowa
Przygotowanie:
1Kapustę gotować przez około 15 minut, tak, aby cała była zanurzona w wodzie. Odcedzić i delikatnie oddzielić liście.
2Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Gorący wymieszać z mięsem.
3Na oleju podsmażyć cebulę i dodać do ryżu z mięsem, doprawić solą, pieprzem i maggi. Dobrze wymieszać.
4Na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki. Układać je ciasno w garnku. W szklance wrzątku rozpuścić kostkę rosołową i zalać gołąbki. Przykryć i dusić przez około 20 minut, jeśli kapusta jest młoda. Jeśli kapusta jest zimowa należy gotować przez około godzinę.
Porcja dla:
8 osób