Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Smaczny sposób na podanie pomidorów nadziewanych ryżem i mięsem mielonym. Doskonałe na obiad, ciepłą kolację lub przyjęcie.

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów
  • 50 g ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g mięsa mielonego
  • 100 g fety lub bryndzy, pokruszonej

Przygotowanie:

1Pomidory umyć, odciąć czubek i wydrążyć miąższ tak, aby nie uszkodzić skórki.

2Ryż ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć mięso na rumiano.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

4W misce wymieszać ryż z mięsem, serem, cebulą, tymiankiem i rozmarynem. Doprawić solą i pieprzem.

5Farszem napełniać pomidory, przykryć odkrojonymi czubkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać bulionem.

6Piec przez 20 minut. Podawać na gorąco z sosem czosnkowym.

Porcja dla:

4 osób