Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Smaczny sposób na podanie pomidorów nadziewanych ryżem i mięsem mielonym. Doskonałe na obiad, ciepłą kolację lub przyjęcie.
Składniki:
- 6 dużych pomidorów
- 50 g ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g mięsa mielonego
- 100 g fety lub bryndzy, pokruszonej
Przygotowanie:
1Pomidory umyć, odciąć czubek i wydrążyć miąższ tak, aby nie uszkodzić skórki.
2Ryż ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć mięso na rumiano.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
4W misce wymieszać ryż z mięsem, serem, cebulą, tymiankiem i rozmarynem. Doprawić solą i pieprzem.
5Farszem napełniać pomidory, przykryć odkrojonymi czubkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać bulionem.
6Piec przez 20 minut. Podawać na gorąco z sosem czosnkowym.
Porcja dla:
4 osób