Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
150 min.

Nieziemsko pyszna i aromatyczna potrawka z baraniny w Gruzji zwana „chanakhi”. Zdrowa, bo pieczona w sosie własnym i pełna warzyw. Można ją również przyrządzić z wołowiny.

Składniki:

  • 500 g baraniny, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 3 bakłażany, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione

Przygotowanie:

1Do glinianego garnka wlać kilka łyżek wody i ułożyć następujące warstwy: mięso, cebulę, ziemniaki, bakłażany, czosnek, koncentrat pomidorowy, pomidory, paprykę i zioła. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Przykryć, wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni C i piec przez 2 godziny.

Porcja dla:

4 osób