Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
120 min.
Całkowity czas:
150 min.
150 min.
Nieziemsko pyszna i aromatyczna potrawka z baraniny w Gruzji zwana „chanakhi”. Zdrowa, bo pieczona w sosie własnym i pełna warzyw. Można ją również przyrządzić z wołowiny.
Składniki:
- 500 g baraniny, pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 3 bakłażany, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
Przygotowanie:
1Do glinianego garnka wlać kilka łyżek wody i ułożyć następujące warstwy: mięso, cebulę, ziemniaki, bakłażany, czosnek, koncentrat pomidorowy, pomidory, paprykę i zioła. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Przykryć, wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni C i piec przez 2 godziny.
Porcja dla:
4 osób