15 min.
60 min.
75 min.
Marco Ghia,szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy wielkanocne.
Składniki:
- 1 kg łopatki jagnięcej (w kawałkach)
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki curry
Przygotowanie:
1Doprawiamy jagnięcinę solą i pieprzem.
2Zgniatamy czosnek praską i podsmażamy go w garnku razem z curry.
3Wyjmujemy czosnek, dodajemy jagnięcinę i dobrze ją podsmażamy.
4Podlewamy białym winem, które odparowujemy na małym ogniu, dodając małe ilości wody (w razie potrzeby). Gotujemy przez około 40-50 minut, aż mięso stanie się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
5Szatkujemy natkę pietruszki. Ścieramy skórkę cytryny, z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy w miseczce pietruszkę z otartą skórką z cytryny.
6Kiedy jagnięcina będzie gotowa, wyłączamy ogień i dodajemy do żółtek sok z cytryny. Wylewamy mieszankę na jagnięcinę i dobrze mieszamy. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i skórką z cytryny.
Porcja dla:
3 osób