Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Marco Ghia,szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy wielkanocne.

Składniki:

  • 1 kg łopatki jagnięcej (w kawałkach)
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki curry

Przygotowanie:

1Doprawiamy jagnięcinę solą i pieprzem.

2Zgniatamy czosnek praską i podsmażamy go w garnku razem z curry.

3Wyjmujemy czosnek, dodajemy jagnięcinę i dobrze ją podsmażamy.

4Podlewamy białym winem, które odparowujemy na małym ogniu, dodając małe ilości wody (w razie potrzeby). Gotujemy przez około 40-50 minut, aż mięso stanie się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.

5Szatkujemy natkę pietruszki. Ścieramy skórkę cytryny, z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy w miseczce pietruszkę z otartą skórką z cytryny.

6Kiedy jagnięcina będzie gotowa, wyłączamy ogień i dodajemy do żółtek sok z cytryny. Wylewamy mieszankę na jagnięcinę i dobrze mieszamy. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i skórką z cytryny.

Porcja dla:

3 osób