10 min.
20 min.
30 min.
Jeśli użyjemy niedużych porów, rzepek i ziemniaków, to danie będzie można przygotować dużo szybciej. Trzeba tylko przyrumienić składniki, wymieszać i dusić, a na koniec polać danie pysznym sosem.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 filetów z udek kurczaka, bez skóry
- 250 g pieczarek
- 175 młodych porów
- 4 małe rzepki, przekrojone na ćwiartki
- 450 g młodych ziemniaków, oskrobanych
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić kawałki kurczaka i doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 2 minuty na dużym ogniu, przewracając, żeby przyrumieniły się z obu stron. Przełożyć na talerz.
2Wrzucić do rondla warzywa i smażyć na dużym ogniu przez minutę, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i dodać pory, układając je na środku rondla i odsuwając pieczarki na boki. Ułożyć na wierzchu ziemniaki i rzepy w jednej warstwie.
3Dodać wywar i sherry. Doprowadzić do wrzenia. Ułożyć kurczaka na warzywach, dodać sos, który wyciekł na talerz. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 10 minut.
4Dodać fasolkę, przykryć i gotować przez 5 minut, aż kurczak i warzywa będą ugotowane. Przełożyć łyżką cedzakową na półmisek i ustawić w ciepłym miejscu.
5Gotować wywar bez przykrycia na dużym ogniu przez 5 minut, by nieco zgęstniał. Rozrobić mąkę z jogurtem i sokiem z cytryny.
6Mieszając stopniowo dodać do jogurtu najpierw odrobinę sosu, a następnie resztę. Przelać z powrotem do rondla. Doprowadzić do wrzenia, nadal mieszając, żeby sos nieco zgęstniał (mąka kukurydziana stabilizuje jogurt, który dzięki temu się nie zwarzy) Doprawić solą i pieprzem. Polać mięso i warzywa niewielką ilością sosu, a resztę podać w sosjerce.
Porcja dla:
4 osób