Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Wspaniały przepis na kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem pieczarek, zielonej papryki i białego wina. Najlepiej smakuje z makaronem rurki.

Składniki:

  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej do panierowania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 cały kurczak (około 2 kg), pokrojony na kawałki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę

Przygotowanie:

1Mąkę wsypać do woreczka foliowego, dodać sól i pieprz, kawałki kurczaka i potrząsać, aż mięso będzie dokładnie pokryte mąką.

2Na patelni rozgrzać olej. (Patelnia musi mieć przykrywkę!) Obsmażyć kurczaka na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz.

3Na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i paprykę; smażyć przez chwilę, aż cebula się zrumieni. Dodać kurczaka, pomidory i oregano, podlać winem, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.

4Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze przez 10 minut.

Porcja dla:

8 osób