Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Wspaniały przepis na kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem pieczarek, zielonej papryki i białego wina. Najlepiej smakuje z makaronem rurki.
Składniki:
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej do panierowania
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 cały kurczak (około 2 kg), pokrojony na kawałki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
1Mąkę wsypać do woreczka foliowego, dodać sól i pieprz, kawałki kurczaka i potrząsać, aż mięso będzie dokładnie pokryte mąką.
2Na patelni rozgrzać olej. (Patelnia musi mieć przykrywkę!) Obsmażyć kurczaka na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz.
3Na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i paprykę; smażyć przez chwilę, aż cebula się zrumieni. Dodać kurczaka, pomidory i oregano, podlać winem, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.
4Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze przez 10 minut.
Porcja dla:
8 osób