Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Serowe fondue jest dla mnie nie tylko posiłkiem, ale wspaniałym, intymnym spotkaniem z rodziną lub przyjaciółmi – serowe fondue jest cudownie pożywne, ale też wzmacnia więzi pomiędzy uczestnikami spotkania. Podstawowa zasada dotycząca proporcji w tym daniu to: 200 g sera na 100 ml wina.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 300-400 ml wina z Vaud (lub innego wytrawnego białego wina dobrej jakości)
  • 600-800 g grubo startego sera Gruyere, najlepiej o 2-3 różnych stadiach dojrzałości
  • 1 miarka kirschu (wódki wiśniowej)
  • 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • starta gałka muszkatołowa do smaku
  • bagietka pokrojona w małą kostkę

Przygotowanie:

1Garnek do fondue dobrze natrzeć czosnkiem i wlać wino. Lekko je podgrzać i dodać ser. Stopić ser cały czas mieszając.

2Wymieszać kirsch z mąką kukurydzianą i wlać do gotującego fondue. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową wedle upodobań.

3Doprowadzić do wrzenia 2-3 razy, a następnie przełożyć na stół, ustawiając garnek na podgrzewaczu. Dostosować ogień, aby fondue stale się leciutko gotowało.

Porcja dla:

4 osób