Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

Ten chleb jest trochę cięższy i bardziej zbity niż tradycyjne pieczywo, ale nie zawiera glutenu i łatwo go przygotować.

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki białej mąki ryżowej
  • 1 szklanka brązowej mąki ryżowej
  • 2,5 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka zamiennika jajka

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszać mąki ryżowe z gumą ksantanową i solą, tak aby składniki dobrze się połączyły.

2W oddzielnej misce wymieszać żelatynę z cukrem, zamiennikiem jajka, mlekiem w proszku. Dodać roztrzepane jajka, ocet i olej, i dobrze wymieszać.

3Do składników mokrych dodać mieszankę z mąką oraz drożdże. Dodać letnią wodę – można więcej jeśli ciasto będzie zbyt suche. Konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż zwykłego ciasta chlebowego.

4Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5Piekarnik nagrzać do temperatury 165 stopni C.

6Piec przez około godzinę, aż skórka będzie rumiana. Odstawić na 10 minut, następnie wyjąć z foremki i odstawić do całkowitego przestygnięcia.

Porcja dla:

12 osób