20 min.
60 min.
120 min.
Ten chleb jest trochę cięższy i bardziej zbity niż tradycyjne pieczywo, ale nie zawiera glutenu i łatwo go przygotować.
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki białej mąki ryżowej
- 1 szklanka brązowej mąki ryżowej
- 2,5 łyżeczki gumy ksantanowej
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka zamiennika jajka
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszać mąki ryżowe z gumą ksantanową i solą, tak aby składniki dobrze się połączyły.
2W oddzielnej misce wymieszać żelatynę z cukrem, zamiennikiem jajka, mlekiem w proszku. Dodać roztrzepane jajka, ocet i olej, i dobrze wymieszać.
3Do składników mokrych dodać mieszankę z mąką oraz drożdże. Dodać letnią wodę – można więcej jeśli ciasto będzie zbyt suche. Konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż zwykłego ciasta chlebowego.
4Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5Piekarnik nagrzać do temperatury 165 stopni C.
6Piec przez około godzinę, aż skórka będzie rumiana. Odstawić na 10 minut, następnie wyjąć z foremki i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Porcja dla:
12 osób