03 min.
07 min.
10 min.
To danie najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych przegrzebków. Szybko się je przygotowuje, a smakuje dość nietuzinkowo. Pastis to likier anyżkowy z Francji.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 6-8 przegrzebków (3-4 przegrzebki na osobę)
- 3 łyżki likieru pastis
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 50 g mieszanej sałaty
Przygotowanie:
1Na patelni, na dużym ogniu stopić łyżkę masła. Gdy zacznie się pienić – dodać oliwę.
2Gdy patelnia będzie gorąca, dodać przegrzebki i smażyć z jednej strony.
3Po 3 minutach odwrócić je i polać likierem, a następnie oprószyć solą.
4Smażyć jeszcze przez 3-4 minuty, a następnie zmniejszyć ogień na średni.
5Dolać łyżeczkę octu balsamicznego i wymieszać, aby od dna patelni oderwały się przysmażone resztki.
6Przełożyć przegrzebki na talerze. Dookoła ułożyć liście sałaty, a przegrzebki polać sosem. Oprószyć pieprzem. Bon appetit!
Porcja dla:
2 osób