Przegrzebki z likierem anyżowym pastis

Czas przygotowania:
03 min.
Czas gotowania:
07 min.
Całkowity czas:
10 min.

To danie najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych przegrzebków. Szybko się je przygotowuje, a smakuje dość nietuzinkowo. Pastis to likier anyżkowy z Francji.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 6-8 przegrzebków (3-4 przegrzebki na osobę)
  • 3 łyżki likieru pastis
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 50 g mieszanej sałaty

Przygotowanie:

1Na patelni, na dużym ogniu stopić łyżkę masła. Gdy zacznie się pienić – dodać oliwę.

2Gdy patelnia będzie gorąca, dodać przegrzebki i smażyć z jednej strony.

3Po 3 minutach odwrócić je i polać likierem, a następnie oprószyć solą.

4Smażyć jeszcze przez 3-4 minuty, a następnie zmniejszyć ogień na średni.

5Dolać łyżeczkę octu balsamicznego i wymieszać, aby od dna patelni oderwały się przysmażone resztki.

6Przełożyć przegrzebki na talerze. Dookoła ułożyć liście sałaty, a przegrzebki polać sosem. Oprószyć pieprzem. Bon appetit!

Porcja dla:

2 osób