Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
13 min.
Całkowity czas:
33 min.

Znakomity przepis mojego taty. Duże morskie przegrzebki z grilla zawinięte w szynkę parmeńską i skropione masłem. Podawać z ulubionym sosem do maczania – ketchupem, sosem tatarskim lub koktajlowym – każdy pasuje.

Składniki:

  • 900 g dużych morskich przegrzebków bez muszli
  • 225 g szynki parmeńskiej (prosciutto) w cienkich plasterkach
  • 115 g stopionego masła
  • 1 opakowanie wykałaczek namoczonych w wodzie

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill do średniej temperatury.

2Przegrzebki poowijać plasterkami prosciutto i pospinać wykałaczkami.

3Lekko posmarować oliwą ruszt i poukładać na nim przegrzebki, smarując każdy roztopionym masłem. Piec przez 5 minut, odwrócić na drugą stronę i posmarować masłem. Piec kolejne 8 minut, aż będą matowe.

Porcja dla:

8 osób