Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
13 min.
13 min.
Całkowity czas:
33 min.
33 min.
Znakomity przepis mojego taty. Duże morskie przegrzebki z grilla zawinięte w szynkę parmeńską i skropione masłem. Podawać z ulubionym sosem do maczania – ketchupem, sosem tatarskim lub koktajlowym – każdy pasuje.
Składniki:
- 900 g dużych morskich przegrzebków bez muszli
- 225 g szynki parmeńskiej (prosciutto) w cienkich plasterkach
- 115 g stopionego masła
- 1 opakowanie wykałaczek namoczonych w wodzie
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill do średniej temperatury.
2Przegrzebki poowijać plasterkami prosciutto i pospinać wykałaczkami.
3Lekko posmarować oliwą ruszt i poukładać na nim przegrzebki, smarując każdy roztopionym masłem. Piec przez 5 minut, odwrócić na drugą stronę i posmarować masłem. Piec kolejne 8 minut, aż będą matowe.
Porcja dla:
8 osób