Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Tego dania nie trzeba doprawiać solą, bo szynka serrano ma jej już dość sporo. Połączenie smaku tej szynki ze szpinakiem jest cudowne. Zamiast serrano można użyć szynki prosciutto albo parmeńskiej.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 200 g świeżego szpinaku, umytego i odcedzonego
- 4 przegrzebki
- 4 plasterki szynki serrano
- 4 drewniane wykałaczki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W średnim rondelku, na średnim ogniu wymieszać łyżkę masła z białym winem i z szalotką. Dodać szpinak i doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu, aż cała woda wyparuje.
2Owinąć każdego przegrzebka w plasterek szynki i zabezpieczyć wykałaczką.
3Na małej patelni, na dużym ogniu rozgrzać pozostałą łyżkę masła i smażyć na nim przegrzebki przez minutę z każdej strony.
4Przegrzebki w szynce podawać na ugotowanym szpinaku.
Porcja dla:
4 osób