Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Fantastycznie aromatyczny pstrąg pieczony z ziołami i limonką. Najlepiej użyć świeżego koperku, estragonu, szałwii i rozmarynu. Zamiast limonki można dać cytrynę.
Składniki:
- 1 cały pstrąg (600 g)
- 1 bukiet przypraw (koper, estragon, szałwia, rozmaryn)
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 limonka
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2Pstrąga oczyścić, usunąć płetwy i skrzela, umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i masłem.
3Do środka włożyć szałwię i natrzeć solą.
4Limonkę pokroić w cienkie plasterki. Pstrąga naciąć w kilku miejscach na grzbiecie i powtykać w nacięcia plasterki limonki.
5Ułożyć rybę na blaszce i piec przez 20-30 minut. Jeśli zbyt szybko się zrumieni, należy ją przykryć folią aluminiową.
Porcja dla:
4 osób