Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Fantastycznie aromatyczny pstrąg pieczony z ziołami i limonką. Najlepiej użyć świeżego koperku, estragonu, szałwii i rozmarynu. Zamiast limonki można dać cytrynę.

Składniki:

  • 1 cały pstrąg (600 g)
  • 1 bukiet przypraw (koper, estragon, szałwia, rozmaryn)
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 limonka

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.

2Pstrąga oczyścić, usunąć płetwy i skrzela, umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i masłem.

3Do środka włożyć szałwię i natrzeć solą.

4Limonkę pokroić w cienkie plasterki. Pstrąga naciąć w kilku miejscach na grzbiecie i powtykać w nacięcia plasterki limonki.

5Ułożyć rybę na blaszce i piec przez 20-30 minut. Jeśli zbyt szybko się zrumieni, należy ją przykryć folią aluminiową.

Porcja dla:

4 osób