Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Rybę na obiad? Chętnie, ale niekoniecznie smażoną znowu w panierce… Z czym ją przyrządzić, żeby było szybko, smacznie a jednak oryginalnie? I oto proszę – łatwy w wykonaniu, a niebanalny pstrąg z porami, duszonymi na łyżce oleju kokosowego. Można usmażyć, zgrillować lub upiec w piekarniku. Do tego sałatka z awokado, gruszką i granatem.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 biało-zielonej części pora
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • pieprz biały i czarny
  • sól
  • 1 pstrąg w tuszce
  • kilka gałązek koperku
  • olej do smażenia (u mnie ryżowy)

Przygotowanie:

1Na łyżce oleju kokosowego podsmażamy pokrojony w drobne plasterki por, aż się zeszkli, po czym dodajemy skórkę z cytryny i przyprawy (bez koperku).

2Pstrąga (wypatroszonego) nacieramy solą i wkładamy do środka podsmażony farsz porowy wraz z koperkiem.

3Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pstrąga po ok. 4-5 minut z każdej strony.

Porcja dla:

2 osób