Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Rybę na obiad? Chętnie, ale niekoniecznie smażoną znowu w panierce… Z czym ją przyrządzić, żeby było szybko, smacznie a jednak oryginalnie? I oto proszę – łatwy w wykonaniu, a niebanalny pstrąg z porami, duszonymi na łyżce oleju kokosowego. Można usmażyć, zgrillować lub upiec w piekarniku. Do tego sałatka z awokado, gruszką i granatem.
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 biało-zielonej części pora
- skórka otarta z połowy cytryny
- pieprz biały i czarny
- sól
- 1 pstrąg w tuszce
- kilka gałązek koperku
- olej do smażenia (u mnie ryżowy)
Przygotowanie:
1Na łyżce oleju kokosowego podsmażamy pokrojony w drobne plasterki por, aż się zeszkli, po czym dodajemy skórkę z cytryny i przyprawy (bez koperku).
2Pstrąga (wypatroszonego) nacieramy solą i wkładamy do środka podsmażony farsz porowy wraz z koperkiem.
3Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pstrąga po ok. 4-5 minut z każdej strony.
Porcja dla:
2 osób