Czas przygotowania:
12 min.
12 min.
Czas gotowania:
08 min.
08 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Delikatny, łagodny w smaku pstrąg z pikantnym sosem jogurtowym. Podawać z chrupiącym chlebem i ziemniakami skropionymi sokiem z cytryny. Jeśli to możliwe, pstrąg powinien być świeżo złowiony.
Składniki:
- 235 ml (1 szkl.) jogurtu naturalnego
- 1 ogórek, starty na tarce
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 4 filety (po 175 g) z pstrąga tęczowego
- 1 szczypta pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:
1W średniej misce wymieszać jogurt z ogórkiem, koperkiem, skórką z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i odstawić.
2Rozgrzać piekarnik na funkcji „grill”. Brytfankę lub ruszt do grillowania spryskać tłuszczem w sprayu.
3Filety oprószyć pieprzem cytrynowym i położyć na ruszcie. Grillować przez około 8 minut, aż mięso będzie można łatwo rozdzielać widelcem. Przed podaniem polać sosem jogurtowym.
Porcja dla:
4 osób