Czas przygotowania:
12 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
20 min.

Delikatny, łagodny w smaku pstrąg z pikantnym sosem jogurtowym. Podawać z chrupiącym chlebem i ziemniakami skropionymi sokiem z cytryny. Jeśli to możliwe, pstrąg powinien być świeżo złowiony.

Składniki:

  • 235 ml (1 szkl.) jogurtu naturalnego
  • 1 ogórek, starty na tarce
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 filety (po 175 g) z pstrąga tęczowego
  • 1 szczypta pieprzu cytrynowego

Przygotowanie:

1W średniej misce wymieszać jogurt z ogórkiem, koperkiem, skórką z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i odstawić.

2Rozgrzać piekarnik na funkcji „grill”. Brytfankę lub ruszt do grillowania spryskać tłuszczem w sprayu.

3Filety oprószyć pieprzem cytrynowym i położyć na ruszcie. Grillować przez około 8 minut, aż mięso będzie można łatwo rozdzielać widelcem. Przed podaniem polać sosem jogurtowym.

Porcja dla:

4 osób