Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Nie ma jak świeżo złowiona rybka, a jeszcze tak przyrządzona! Pieczony pstrąg w białym sosie, podawany na szparagach. Danie wykwintne i rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • 2 sprawione pstrągi
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebulka dymka, drobno posiekana
  • 1/4 szklanki (60 ml) wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 1/2 marchewki, pokrojonej w plasterki
  • 4 plasterki cukinii
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 10 szparagów
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Pstrąga oprószyć solą i pieprzem, posmarować roztopionym masłem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 15 minut.

2W międzyczasie przygotować sos: na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę. Dodać wino i musztardę i zagotować, cały czas mieszając. Dodać marchewkę i cukinię, zmniejszyć ogień i dusić przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać śmietanę, wymieszać, ale nie doprowadzać do wrzenia.

3W tym czasie, odciąć zdrewniałe końcówki szparagów i wyrzucić. Szparagi ugotować w wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzić i rozłożyć na dwa talerze.

4Na szparagach ułożyć upieczonego pstrąga, polać sosem i udekorować cytryną, pomidorkiem i gałązką rozmarynu.

Porcja dla:

2 osób