20 min.
20 min.
40 min.
Nie ma jak świeżo złowiona rybka, a jeszcze tak przyrządzona! Pieczony pstrąg w białym sosie, podawany na szparagach. Danie wykwintne i rozpływające się w ustach.
Składniki:
- 2 sprawione pstrągi
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki masła
- 1 cebulka dymka, drobno posiekana
- 1/4 szklanki (60 ml) wytrawnego białego wina
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 1/2 marchewki, pokrojonej w plasterki
- 4 plasterki cukinii
- 1 szklanka śmietany 18%
- 10 szparagów
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Pstrąga oprószyć solą i pieprzem, posmarować roztopionym masłem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 15 minut.
2W międzyczasie przygotować sos: na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę. Dodać wino i musztardę i zagotować, cały czas mieszając. Dodać marchewkę i cukinię, zmniejszyć ogień i dusić przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać śmietanę, wymieszać, ale nie doprowadzać do wrzenia.
3W tym czasie, odciąć zdrewniałe końcówki szparagów i wyrzucić. Szparagi ugotować w wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzić i rozłożyć na dwa talerze.
4Na szparagach ułożyć upieczonego pstrąga, polać sosem i udekorować cytryną, pomidorkiem i gałązką rozmarynu.
Porcja dla:
2 osób