Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

To proste, domowe danie przyrządzane z pokrojonej w kostkę chałki zapiekanej w serowym sosie jajecznym z porami i cebulą dymką, pozwala wykorzystać czerstwe pieczywo. Najlepiej podawać je z sałatą rzymską wymieszaną z plasterkami ogórka i połówkami pomidorków koktajlowych cherry, polaną sosem winegret.

Składniki:

  • 340 g wczorajszej chałki
  • 600 ml chudego mleka
  • 3 jajka
  • szczypta pokruszonych suszonych płatków chili
  • 100 g sera ementaler, startego

Przygotowanie:

1Pokroić chałkę w kostkę o boku około 1 cm. Wrzucić do dużej miski, zalać mlekiem i odstawić na 15 minut, żeby namokła.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wbić jajka do małej miski. Dodać płatki chili, sól i pieprz. Roztrzepać widelcem. Dodać ser ementaler, pory i cebulkę dymkę. Wymieszać.

3Wlać jajka z przyprawami do namoczonych grzanek. Wymieszać delikatnie, ale starannie i wlać do lekko nasmarowanego płytkiego naczynia żaroodpornego o pojemności 2 l.

4Posypać równomiernie tartym parmezanem. Piec 30 minut, aż zapiekanka zrobi się puszysta i lekko się zetnie, a jej wierzch przyrumieni. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób