20 min.
30 min.
50 min.
To proste, domowe danie przyrządzane z pokrojonej w kostkę chałki zapiekanej w serowym sosie jajecznym z porami i cebulą dymką, pozwala wykorzystać czerstwe pieczywo. Najlepiej podawać je z sałatą rzymską wymieszaną z plasterkami ogórka i połówkami pomidorków koktajlowych cherry, polaną sosem winegret.
Składniki:
- 340 g wczorajszej chałki
- 600 ml chudego mleka
- 3 jajka
- szczypta pokruszonych suszonych płatków chili
- 100 g sera ementaler, startego
Przygotowanie:
1Pokroić chałkę w kostkę o boku około 1 cm. Wrzucić do dużej miski, zalać mlekiem i odstawić na 15 minut, żeby namokła.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wbić jajka do małej miski. Dodać płatki chili, sól i pieprz. Roztrzepać widelcem. Dodać ser ementaler, pory i cebulkę dymkę. Wymieszać.
3Wlać jajka z przyprawami do namoczonych grzanek. Wymieszać delikatnie, ale starannie i wlać do lekko nasmarowanego płytkiego naczynia żaroodpornego o pojemności 2 l.
4Posypać równomiernie tartym parmezanem. Piec 30 minut, aż zapiekanka zrobi się puszysta i lekko się zetnie, a jej wierzch przyrumieni. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób