05 min.
20 min.
25 min.
Tę potrawę można również nazwać słodkim risotto, ponieważ używa się do niego takiego ryżu jak do risotta. Ziarna tego ryżu tworzą mleczny pudding o konsystencji kremu w mniej niż 20 minut. Nie słodzi się go zbyt obficie, ale dodaje się suszone banany i żurawiny, które nadają naturalną słodycz.
Składniki:
- 1 l mleka 2,0%
- 140 g ryżu na risotto
- 1 laska wanilii, przekrojona na pół
- 30 g cukru muscovado
- 55 g suszonych żurawin
- 55 g suszonych bananów, w plasterkach
- pachnące liście geranium, do dekoracji (niekoniecznie)
Przygotowanie:
1Nalać mleka do rondla o grubym dnie. Dodać ryż, laskę wanilii, cukier, żurawiny i banany. Wymieszać. Zagotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, aby mieszanka delikatnie się gotowała. Podgrzewać, często mieszając, 15 minut, lub aż pudding będzie miał kremową konsystencję, a ryż zrobi się miękki.
2Usunąć laskę wanilii z puddingu. Rozłożyć pudding na dużych talerzach do zupy. Polać kilkoma łyżkami coulisu i udekorować liśćmi geranium. Podać resztę coulisu w oddzielnym naczyniu.
Porcja dla:
4 osób