Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Tę potrawę można również nazwać słodkim risotto, ponieważ używa się do niego takiego ryżu jak do risotta. Ziarna tego ryżu tworzą mleczny pudding o konsystencji kremu w mniej niż 20 minut. Nie słodzi się go zbyt obficie, ale dodaje się suszone banany i żurawiny, które nadają naturalną słodycz.

Składniki:

  • 1 l mleka 2,0%
  • 140 g ryżu na risotto
  • 1 laska wanilii, przekrojona na pół
  • 30 g cukru muscovado
  • 55 g suszonych żurawin
  • 55 g suszonych bananów, w plasterkach
  • pachnące liście geranium, do dekoracji (niekoniecznie)

Przygotowanie:

1Nalać mleka do rondla o grubym dnie. Dodać ryż, laskę wanilii, cukier, żurawiny i banany. Wymieszać. Zagotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, aby mieszanka delikatnie się gotowała. Podgrzewać, często mieszając, 15 minut, lub aż pudding będzie miał kremową konsystencję, a ryż zrobi się miękki.

2Usunąć laskę wanilii z puddingu. Rozłożyć pudding na dużych talerzach do zupy. Polać kilkoma łyżkami coulisu i udekorować liśćmi geranium. Podać resztę coulisu w oddzielnym naczyniu.

Porcja dla:

4 osób