Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Każda mama wie jaki kłopot sprawia nauczenie małego dziecka jedzenia czegoś innego niż pyszne mleko. Pulpeciki z indyka mogą jeść już 10 miesięczne szkraby, o ile mają pierwsze ząbki.

Składniki:

  • 100 g mięsa z indyka (najlepiej tzw. polędwiczka)
  • 1 żółtko
  • natka pietruszki
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 ziemniak

Przygotowanie:

1Bułkę zetrzeć na tarce.

2Warzywa obrać i pokroić.

3Mięso wypłukać.

4W niewielkim garnku gotować pod przykryciem indyka z warzywami i kilkoma gałązkami natki przez ok. 20 minut – do miękkości mięsa.

5Mięso ostudzić, pokroić nożem na kawałki i blenderem zmielić na papkę wraz z kilkoma łyżkami wywaru, w którym się gotowało i kilkoma plastrami marchewki.

6Pozostałą natkę drobno posiekać. Wymieszać z mięsem. Dodać żółtko, startą bułkę i wymieszać.

7Dłonią formować niewielkie kulki i wrzucić na gotujący się pozostały wywar z warzyw. Gotować 10 minut pod przykryciem. Podawać lekko ciepłe wraz z ugotowaną, rozdrobnioną marchewką i ziemniakiem.

Porcja dla:

4 osób