10 min.
30 min.
40 min.
Każda mama wie jaki kłopot sprawia nauczenie małego dziecka jedzenia czegoś innego niż pyszne mleko. Pulpeciki z indyka mogą jeść już 10 miesięczne szkraby, o ile mają pierwsze ząbki.
Składniki:
- 100 g mięsa z indyka (najlepiej tzw. polędwiczka)
- 1 żółtko
- natka pietruszki
- 1 czerstwa bułka pszenna
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 ziemniak
Przygotowanie:
1Bułkę zetrzeć na tarce.
2Warzywa obrać i pokroić.
3Mięso wypłukać.
4W niewielkim garnku gotować pod przykryciem indyka z warzywami i kilkoma gałązkami natki przez ok. 20 minut – do miękkości mięsa.
5Mięso ostudzić, pokroić nożem na kawałki i blenderem zmielić na papkę wraz z kilkoma łyżkami wywaru, w którym się gotowało i kilkoma plastrami marchewki.
6Pozostałą natkę drobno posiekać. Wymieszać z mięsem. Dodać żółtko, startą bułkę i wymieszać.
7Dłonią formować niewielkie kulki i wrzucić na gotujący się pozostały wywar z warzyw. Gotować 10 minut pod przykryciem. Podawać lekko ciepłe wraz z ugotowaną, rozdrobnioną marchewką i ziemniakiem.
Porcja dla:
4 osób