Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Pulpeciki z mielonego mięsa indyczego można smażyć na oleju jak zwykłe kotlety mielone, albo gotować w samej wodzie, w bulionie lub w zupie. Dietetyczne i łagodne.
Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- 1 łyzka posiekanej natki zielonej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać (najlepiej czystą ręką). Formować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na wrzątek. Kiedy pulpety wypłyną gotować jeszcze chwilę (w sumie około 10 minut).
2Jeśli chcemy kotleciki smażyć jak kotlety mielone należy je obtoczyć w bułce tartej, lekko spłaszczyć i kłaść na rozgrzany olej (smażyć aż będą rumiane po obydwu stronach).
Porcja dla:
6 osób