Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Pulpeciki z mielonego mięsa indyczego można smażyć na oleju jak zwykłe kotlety mielone, albo gotować w samej wodzie, w bulionie lub w zupie. Dietetyczne i łagodne.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyzka posiekanej natki zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać (najlepiej czystą ręką). Formować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na wrzątek. Kiedy pulpety wypłyną gotować jeszcze chwilę (w sumie około 10 minut).

2Jeśli chcemy kotleciki smażyć jak kotlety mielone należy je obtoczyć w bułce tartej, lekko spłaszczyć i kłaść na rozgrzany olej (smażyć aż będą rumiane po obydwu stronach).

Porcja dla:

6 osób