Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
100 min.

Wspaniały obiad dla całej rodziny – miękkie bitki duszone w sosie własnym, najlepiej smakują z kaszą i buraczkami lub z surówką.

Składniki:

  • 1 kg udźca wołowego
  • mąka do oprószenia
  • olej do smażenia
  • 3-4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

1Mięso pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry. Lekko rozbić i oprószyć mąką.

2Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć bitki z obu stron na dużym ogniu. Przełożyć do rondla.

3Dodać czosnek, liść laurowy, pokruszone grzyby i paprykę. Podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.

4Pod koniec gotowania wyjąć liść laurowy, doprawić solą i pieprzem i podawać.

Porcja dla:

6 osób