Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Wspaniały obiad dla całej rodziny – miękkie bitki duszone w sosie własnym, najlepiej smakują z kaszą i buraczkami lub z surówką.
Składniki:
- 1 kg udźca wołowego
- mąka do oprószenia
- olej do smażenia
- 3-4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
1Mięso pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry. Lekko rozbić i oprószyć mąką.
2Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć bitki z obu stron na dużym ogniu. Przełożyć do rondla.
3Dodać czosnek, liść laurowy, pokruszone grzyby i paprykę. Podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
4Pod koniec gotowania wyjąć liść laurowy, doprawić solą i pieprzem i podawać.
Porcja dla:
6 osób