Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Tradycyjna brytyjska zapiekanka z ziemniakami i mielonym mięsem. Najpierw trzeba przygotować tłuczone ziemniaki, dodać jajka, przełożyć do naczynia razem z zrumienionym mięsem i upiec.

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 300 g mielonego mieszanego mięsa (drobiowego, wołowego, wieprzowego)
  • 1/2 łyżeczki zmielonych suszonych nasion kolendry
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.

3Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać mięso i zrumienić.

4Dodać zmieloną kolendrę.

5Ugotowane ziemniaki utłuc ze śmietaną.

6Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

7Ziemniaki przełożyć do dużej miski i wymieszać z żółtkami. Posolić do smaku.

8Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, aby piana za bardzo nie opadła.

9Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę ziemniaków, na to wyłożyć mięso i przykryć pozostałymi ziemniakami.

10Piec przez 35-40 minut, aż wierzch będzie rumiany i chrupiący.

Porcja dla:

6 osób