15 min.
40 min.
55 min.
Tradycyjna brytyjska zapiekanka z ziemniakami i mielonym mięsem. Najpierw trzeba przygotować tłuczone ziemniaki, dodać jajka, przełożyć do naczynia razem z zrumienionym mięsem i upiec.
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, posiekana
- 300 g mielonego mieszanego mięsa (drobiowego, wołowego, wieprzowego)
- 1/2 łyżeczki zmielonych suszonych nasion kolendry
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
3Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać mięso i zrumienić.
4Dodać zmieloną kolendrę.
5Ugotowane ziemniaki utłuc ze śmietaną.
6Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
7Ziemniaki przełożyć do dużej miski i wymieszać z żółtkami. Posolić do smaku.
8Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, aby piana za bardzo nie opadła.
9Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę ziemniaków, na to wyłożyć mięso i przykryć pozostałymi ziemniakami.
10Piec przez 35-40 minut, aż wierzch będzie rumiany i chrupiący.
Porcja dla:
6 osób