Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
160 min.

Bardzo smaczny chleb przygotowywany na zakwasie z dodatkiem otrębów pszennych. Ciasto wyrabia za nas automat do chleba.

Składniki:

  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 szklanki mąki chlebowej

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki (oprócz mąki kukurydzianej) wymieszać w automacie do chleba na ustawieniu manualnym – zazwyczaj są to 2 cykle mieszania po 15-20 minut i godzina wyrastania w międzyczasie.

2Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek i ułożyć na blaszkę natłuszczoną i posypaną mąką kukurydzianą. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.

4Piec przez 20-30 minut, aż chleb będzie rumiany.

Porcja dla:

1 osoby