Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
160 min.
160 min.
Bardzo smaczny chleb przygotowywany na zakwasie z dodatkiem otrębów pszennych. Ciasto wyrabia za nas automat do chleba.
Składniki:
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 3 łyżki otrębów pszennych
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 4 szklanki mąki chlebowej
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki (oprócz mąki kukurydzianej) wymieszać w automacie do chleba na ustawieniu manualnym – zazwyczaj są to 2 cykle mieszania po 15-20 minut i godzina wyrastania w międzyczasie.
2Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek i ułożyć na blaszkę natłuszczoną i posypaną mąką kukurydzianą. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
4Piec przez 20-30 minut, aż chleb będzie rumiany.
Porcja dla:
1 osoby