Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
95 min.

Niech Cię nie zmyli nazwa! Ta quiche jest wyśmienita! Fantastyczne danie, do którego możesz dodać różne warzywa i zawsze wychodzi pyszne.

Składniki:

  • 2 płaty gotowego ciasta kruchego, podpieczonego
  • 10 plasterków bekonu
  • 225 g sera Gruyere, startego
  • 1 mały brokuł, posiekany
  • 4 cebule dymki
  • 2 pomidory śliwkowe, posiekane

Przygotowanie:

1Dwie okrągłe foremki wyłożyć gotowym ciastem i je podpiec zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić aby ciasto przestygło.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Na patelni podsmażyć bekon, odsączyć z tłuszczu i pokruszyć.

3Na gotowe spody ciasta równomiernie rozłożyć bekon i połowę sera. Ułożyć brokuły, cebulkę, pomidory i przykryć resztą sera.

4W misce zmiksować jajka ze śmietaną, gałką, cayenne, solą i pieprzem. Wlać połowę mieszanki do każdej foremki.

5Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć ogień do 175 stopni i piec przez kolejne 45 minut.

Porcja dla:

2 osób