Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
75 min.
75 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Niech Cię nie zmyli nazwa! Ta quiche jest wyśmienita! Fantastyczne danie, do którego możesz dodać różne warzywa i zawsze wychodzi pyszne.
Składniki:
- 2 płaty gotowego ciasta kruchego, podpieczonego
- 10 plasterków bekonu
- 225 g sera Gruyere, startego
- 1 mały brokuł, posiekany
- 4 cebule dymki
- 2 pomidory śliwkowe, posiekane
Przygotowanie:
1Dwie okrągłe foremki wyłożyć gotowym ciastem i je podpiec zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić aby ciasto przestygło.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Na patelni podsmażyć bekon, odsączyć z tłuszczu i pokruszyć.
3Na gotowe spody ciasta równomiernie rozłożyć bekon i połowę sera. Ułożyć brokuły, cebulkę, pomidory i przykryć resztą sera.
4W misce zmiksować jajka ze śmietaną, gałką, cayenne, solą i pieprzem. Wlać połowę mieszanki do każdej foremki.
5Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć ogień do 175 stopni i piec przez kolejne 45 minut.
Porcja dla:
2 osób