Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Jeśli użyjecie gotowego ciasta, ta kisz będzie gotowa w mgnieniu oka! Często piekę quiche, lubię je trzymać w lodówce, żeby mieć coś do przegryzienia – na drugi dzień jest równie pyszna. Można ją podawać na ciepło lub na zimno.

Składniki:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta
  • 10 g masła
  • 1 por, posiekany
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 g pieczarek, posiekanych

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Głębokie naczynie do tarty lub naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem, odkroić nadmiar.

2Na patelni, na średnim ogniu stopić masło, podsmażać por przez 5 minut.

3W osobnej patelni rozgrzać oliwę, dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.

4Jajka wbić do miski. Dodać śmietanę i doprawić gałką, solą i pieprzem. Mieszać widelcem lub trzepaczką przez kilka minut. Dodać starty ser i ponownie wymieszać.

5Na przygotowany spód ciasta wyłożyć warstwę pora i pieczarek. Polać to jajkami ze śmietaną i serem. Piec przez 30 minut.

Porcja dla:

4 osób