30 min.
30 min.
60 min.
Jeśli użyjecie gotowego ciasta, ta kisz będzie gotowa w mgnieniu oka! Często piekę quiche, lubię je trzymać w lodówce, żeby mieć coś do przegryzienia – na drugi dzień jest równie pyszna. Można ją podawać na ciepło lub na zimno.
Składniki:
- 1 opakowanie kruchego ciasta
- 10 g masła
- 1 por, posiekany
- 1 łyżka oliwy
- 150 g pieczarek, posiekanych
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Głębokie naczynie do tarty lub naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem, odkroić nadmiar.
2Na patelni, na średnim ogniu stopić masło, podsmażać por przez 5 minut.
3W osobnej patelni rozgrzać oliwę, dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
4Jajka wbić do miski. Dodać śmietanę i doprawić gałką, solą i pieprzem. Mieszać widelcem lub trzepaczką przez kilka minut. Dodać starty ser i ponownie wymieszać.
5Na przygotowany spód ciasta wyłożyć warstwę pora i pieczarek. Polać to jajkami ze śmietaną i serem. Piec przez 30 minut.
Porcja dla:
4 osób