Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
150 min.
150 min.
Ten przepis ma kilka wariacji w zależności od zawartości lodówki. Jest doskonały zarówno z łososiem, jak i szynką, kurczakiem ale i w wersji wegetariańskiej.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
1Do mąki dodać masło i za pomocą noża dobrze razem posiekać i wymieszać.
2Dodać jajko, sól i sok z cytryny i szybko zarobić ciasto.
3Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
5W misce wymieszać mleko ze śmietaną i dodać roztrzepane jajka i ser feta.
6Pokroić drobno warzywa oraz łososia i dodać do masy jajecznej.
7Wyłożyć ciastem okrągłą foremkę (jeśli nie macie głębokiej formy do tarty dobrze sprawdza się tortownica), a na wierzch wylać masę warzywno-jajeczną.
8Piec przez godzinę w temperaturze 190 stopni C.
Porcja dla:
8 osób