Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
150 min.

Ten przepis ma kilka wariacji w zależności od zawartości lodówki. Jest doskonały zarówno z łososiem, jak i szynką, kurczakiem ale i w wersji wegetariańskiej.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

1Do mąki dodać masło i za pomocą noża dobrze razem posiekać i wymieszać.

2Dodać jajko, sól i sok z cytryny i szybko zarobić ciasto.

3Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.

5W misce wymieszać mleko ze śmietaną i dodać roztrzepane jajka i ser feta.

6Pokroić drobno warzywa oraz łososia i dodać do masy jajecznej.

7Wyłożyć ciastem okrągłą foremkę (jeśli nie macie głębokiej formy do tarty dobrze sprawdza się tortownica), a na wierzch wylać masę warzywno-jajeczną.

8Piec przez godzinę w temperaturze 190 stopni C.

Porcja dla:

8 osób