Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Prosty przepis na quiche (lub też „kisz”) w której nie ma spodu, więc nie ma kłopotów z ciastem. Jest za do dużo szpinaku i sera. Można podać na obiad z ziemniakami i kiełbasą, albo na lekką kolację.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana
  • 300 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i dobrze odsączonego
  • 5 jajek, roztrzepanych
  • 350 g sera Munster, rozdrobnionego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Lekko wysmarować tłuszczem formę do tarty o średnicy 23 cm.

2W patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać cebulę i zeszklić. Dodać szpinak i smażyć stale mieszając, aż odparuje nadmiar wody.

3W misce wymieszać jajka z serem, solą i pieprzem. Dodać szpinak i wymieszać. Nałożyć do przygotowanej formy.

4Piec w rozgrzanym piekarniku aż jajka się zetną (ok. 30 minut). Studzić przez ok. 10 minut a następnie podawać.

Porcja dla:

1 osoby