Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Prosty przepis na quiche (lub też „kisz”) w której nie ma spodu, więc nie ma kłopotów z ciastem. Jest za do dużo szpinaku i sera. Można podać na obiad z ziemniakami i kiełbasą, albo na lekką kolację.
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula, posiekana
- 300 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i dobrze odsączonego
- 5 jajek, roztrzepanych
- 350 g sera Munster, rozdrobnionego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Lekko wysmarować tłuszczem formę do tarty o średnicy 23 cm.
2W patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać cebulę i zeszklić. Dodać szpinak i smażyć stale mieszając, aż odparuje nadmiar wody.
3W misce wymieszać jajka z serem, solą i pieprzem. Dodać szpinak i wymieszać. Nałożyć do przygotowanej formy.
4Piec w rozgrzanym piekarniku aż jajka się zetną (ok. 30 minut). Studzić przez ok. 10 minut a następnie podawać.
Porcja dla:
1 osoby