Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

To prosty sposób na smaczną kisz. Ja dodaję do niej czosnek, ale nie jest on konieczny. Najlepiej kupić gotowe kruche ciasto, albo można ją zrobić bez spodu – obie wersje są pyszne. Jeśli nie masz creme fraiche, możesz użyć 150 ml chudego mleka!

Składniki:

  • 1 mała czerwona lub biała cebula, posiekana
  • 1 mały ząbek czosnku, posiekany (opcjonalnie)
  • 2 różyczki brokuła, pokrojone
  • 200 g pieczarek, posiekanych
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 2 jajka

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

2Wyłożyć ciastem głęboką formę do tarty lub naczynie żaroodporne.

3W garnku podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, brokułem i pieczarkami. Po ok. 5 minutach dodać liście szpinaku. Dusić, aż zmiękną. Dobrze odcedzić całą wodę z garnka, żeby kisz nie była zbyt mokra.

4W misce roztrzepać jajka, dodać crème fraiche, mleko i starty ser, i dobrze wymieszać. Dodać podsmażone warzywa, sól i pieprz. Wymieszać i wlać do naczynia wyłożonego ciastem. Jeśli farszu będzie za dużo, resztę, która się nie zmieści do ciasta można go nałożyć do mniejszego naczynia i zapiec bez ciasta.

5Piec przez 30 minut, aż się przyrumieni. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porcja dla:

4 osób