15 min.
30 min.
45 min.
To prosty sposób na smaczną kisz. Ja dodaję do niej czosnek, ale nie jest on konieczny. Najlepiej kupić gotowe kruche ciasto, albo można ją zrobić bez spodu – obie wersje są pyszne. Jeśli nie masz creme fraiche, możesz użyć 150 ml chudego mleka!
Składniki:
- 1 mała czerwona lub biała cebula, posiekana
- 1 mały ząbek czosnku, posiekany (opcjonalnie)
- 2 różyczki brokuła, pokrojone
- 200 g pieczarek, posiekanych
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 2 jajka
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
2Wyłożyć ciastem głęboką formę do tarty lub naczynie żaroodporne.
3W garnku podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, brokułem i pieczarkami. Po ok. 5 minutach dodać liście szpinaku. Dusić, aż zmiękną. Dobrze odcedzić całą wodę z garnka, żeby kisz nie była zbyt mokra.
4W misce roztrzepać jajka, dodać crème fraiche, mleko i starty ser, i dobrze wymieszać. Dodać podsmażone warzywa, sól i pieprz. Wymieszać i wlać do naczynia wyłożonego ciastem. Jeśli farszu będzie za dużo, resztę, która się nie zmieści do ciasta można go nałożyć do mniejszego naczynia i zapiec bez ciasta.
5Piec przez 30 minut, aż się przyrumieni. Podawać na ciepło lub na zimno.
Porcja dla:
4 osób