10 min.
15 min.
85 min.
To racuchy, na które zawsze namawiałam swoją prababcię, żeby je usmażyła. Pyszne!!! (Prababcia co prawda używała żywych drożdży, ale kto teraz ma na to czas… 🙂
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej o temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 4 łyżeczki (2 opakowania po 7 g) suchych drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 jabłka
Przygotowanie:
1Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i sól; wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko i mąkę i wyrobić. Jeśli ciasto będzie za rzadkie – dodać więcej mąki.
2Miskę przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Najlepiej rozgrzać przez minutę piekarnik, a następnie wyłączyć go, włożyć ciasto i zamknąć drzwiczki.
3Jabłka obrać i pokroić w plasterki. (Można je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.)
4Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać jabłka i delikatnie wymieszać.
5Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać olej. Nakładać ciasto zmoczoną w wodzie łyżką, formując placuszki o grubości ok. 0,5 cm. Racuchy mają się usmażyć na złoto, ale trzeba uważać, bo mogą się szybko przypalić. Zdejmować na papierowe ręczniki, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
6Podawać posypane cukrem pudrem.
Porcja dla:
6 osób