Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
85 min.

To racuchy, na które zawsze namawiałam swoją prababcię, żeby je usmażyła. Pyszne!!! (Prababcia co prawda używała żywych drożdży, ale kto teraz ma na to czas… 🙂

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej o temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżeczki (2 opakowania po 7 g) suchych drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jabłka

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i sól; wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko i mąkę i wyrobić. Jeśli ciasto będzie za rzadkie – dodać więcej mąki.

2Miskę przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Najlepiej rozgrzać przez minutę piekarnik, a następnie wyłączyć go, włożyć ciasto i zamknąć drzwiczki.

3Jabłka obrać i pokroić w plasterki. (Można je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.)

4Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać jabłka i delikatnie wymieszać.

5Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać olej. Nakładać ciasto zmoczoną w wodzie łyżką, formując placuszki o grubości ok. 0,5 cm. Racuchy mają się usmażyć na złoto, ale trzeba uważać, bo mogą się szybko przypalić. Zdejmować na papierowe ręczniki, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

6Podawać posypane cukrem pudrem.

Porcja dla:

6 osób