Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
120 min.

Smaczne, szybkie i tanie danie podawane na gorąco z chlebem lub ziemniakami.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • pieprz, maggi, wegetta do smaku
  • 1 duża marchewka

Przygotowanie:

1Kapustę wypłukać, lekko odsączyć. Jeżeli jest zbyt kwaśna, należy zagotować w wodzie, po czym kwaśny wywar odlać.

2Do garnka z odgotowaną kapustą dodać szklankę wody, 2 łyżki oleju, ziele angielskie, liść laurowy, pozostałe przyprawy i startą na grubych oczkach marchewkę. Gotować na małym ogniu.

3Na patelni podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę kiełbasę, pieczarki i cebulę. Dodać do gotującej się kapusty. Wszystko razem dokładnie pomieszać i gotować do chwili aż kapusta będzie miękka. Na koniec doprawić do smaku.

Porcja dla:

6 osób