Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Szybkie, proste, podstawowe risotto, do którego można dodać groszek, suszone grzyby, starty parmezan i inne dodatki wedle uznania.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 225 g ryżu arborio lub ryżu do risotto
- 750 ml bulionu (lub wody)
Przygotowanie:
1Rozgrzać w garnku olej na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i przyrumienić.
2Dodać surowy ryż i mieszać, aż ryż będzie całkowicie przezroczysty i lekko przyrumieniony (około 5 minut).
3Dodać bulion (lub wodę) i gotować, mieszając przez 15-20 minut. Ryż powinien być ugotowany i powinien wchłonąć cały płyn.
Porcja dla:
4 osób