Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Szybkie, proste, podstawowe risotto, do którego można dodać groszek, suszone grzyby, starty parmezan i inne dodatki wedle uznania.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 225 g ryżu arborio lub ryżu do risotto
  • 750 ml bulionu (lub wody)

Przygotowanie:

1Rozgrzać w garnku olej na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i przyrumienić.

2Dodać surowy ryż i mieszać, aż ryż będzie całkowicie przezroczysty i lekko przyrumieniony (około 5 minut).

3Dodać bulion (lub wodę) i gotować, mieszając przez 15-20 minut. Ryż powinien być ugotowany i powinien wchłonąć cały płyn.

Porcja dla:

4 osób