Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszne danie w stylu włoskim – aromatyczny ryż z dodatkiem suszonych prawdziwków. Zamiast bulionu drobiowego można użyć warzywnego, wtedy będzie to danie wegetariańskie.

Składniki:

  • 1,4 litra bulionu drobiowego
  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 45 g masła
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 230 g świeżych grzybów leśnych, pokrojonych w plasterki

Przygotowanie:

1W garnku podgrzać bulion drobiowy, dodać suszone grzyby i dalej podgrzewać na małym ogniu.

2Na dużej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć cebulę. Dodać świeże grzyby i smażyć, aż puszczą soki. Dodać ryż i smażyć, mieszając przez 2 minuty. Zalać winem i gotować, aż cały płyn zostanie wchłonięty.

3Z bulionu wyjąć grzyby. Gorący bulion dolewać do ryżu po 1/2 szklanki naraz, mieszając po każdorazowym dodaniu i czekając aż się wchłonie przed dodaniem kolejnej porcji bulionu. Zestawić z ognia.

4Odłożone grzyby posiekać i dodać do risotta, wymieszać. Dodać parmezan i pozostałe masło. Posypać natką pietruszki i podawać.

Porcja dla:

6 osób