20 min.
40 min.
60 min.
Pyszne danie w stylu włoskim – aromatyczny ryż z dodatkiem suszonych prawdziwków. Zamiast bulionu drobiowego można użyć warzywnego, wtedy będzie to danie wegetariańskie.
Składniki:
- 1,4 litra bulionu drobiowego
- 30 g suszonych prawdziwków
- 45 g masła
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 230 g świeżych grzybów leśnych, pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
1W garnku podgrzać bulion drobiowy, dodać suszone grzyby i dalej podgrzewać na małym ogniu.
2Na dużej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć cebulę. Dodać świeże grzyby i smażyć, aż puszczą soki. Dodać ryż i smażyć, mieszając przez 2 minuty. Zalać winem i gotować, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
3Z bulionu wyjąć grzyby. Gorący bulion dolewać do ryżu po 1/2 szklanki naraz, mieszając po każdorazowym dodaniu i czekając aż się wchłonie przed dodaniem kolejnej porcji bulionu. Zestawić z ognia.
4Odłożone grzyby posiekać i dodać do risotta, wymieszać. Dodać parmezan i pozostałe masło. Posypać natką pietruszki i podawać.
Porcja dla:
6 osób